Uskonnollisen yhteisön vaikutus omaan seksuaalisuuteen

Tämä kirjoitus on osa Mama Mojo -sarjaa, jota julkaistaan joka keskiviikko. Kirjoitukset on alun perin lähetetty uutiskirjeessä uusien Mama Mojo -podijaksojen yhteydessä. Voit kuunnella tähän kirjoitukseen liittyvän jakson Reetta – Joka solulla täältä.

Pornoon liittyy paljon pinttyneitä käsityksiä

Olen itse saanut kristillisen kotikasvatuksen – äitini on liberaali pappi ja isäni tausta on konservatiivisempi. Vaikka meillä oltiin aika perusluterilaisia, päädyin nuorena kaikenlaisiin porukoihin, myös hyvin konservatiivisten herätysliikkeiden nuorten tapahtumiin niin Suomessa kuin Saksassa. Vaikken koskaan ollut ns. vietävissä, ovat noissa yhteyksissä vahvoina olleet uskomukset, käsitykset, ajatukset ja säännöt väistämättä vaikuttaneet myös itseeni.

Uskonyhteisö saattaakin rajoittaa ilman rakastamista

Podijaksossa juttelimme, kuinka ihminen on oikeastaan mustavalkoisimmillaan ja konservatiivisimmillaan teininä. Silloin on myös erittäin altis vaikutteille, ja varsinkin epävarmuus itsestä ja koko maailmasta saa monesti hakemaan vastauksia jostain yhteisöstä, jossa on selkeät käytänteet ja uskomukset, voisi puhua ihan säännöistä. Ne voivat hetkessä tuoda turvaa, mutta pidemmän päälle tuottaa vain lisää epävarmuutta ja turvattomuutta. Jumalallisten lausumien sijaan kyse on usein erehtyväisten ihmisten luomista rajoitteista, joiden avulla pyritään hallitsemaan kanssaihmisiä ja pitämään heidät ”Jumalan pelossa”. Saatetaan vedota esim. raamattuun tai koraaniin, mutta poimitaan asioita sieltä täältä, eikä johdonmukaisesti noudateta joitain toisia asioita (raamattuun vedotaan esimerkiksi kun paheksutaan homoseksuaalisuutta, mutta äyriäisten syöntiä kukaan ei ole rajoittamassa, vaikka siitä Raamattu mainitsee aivan selväsanaisesti).

Tulkinnat pyhistä kirjoista eivät ole totuus

Monissa uskonnoissa suhtautuminen seksuaalisuuteen on varsin kielteinen, vaikka esim. raamatussa on hyvin monenlaista kuvausta seksuaalisuudesta ja seksistä sekä moninaisista ihmissuhteista. Usein kyse onkin tulkinnoista, joita yksilöt ja yhteisöt tekevät. Nuori, tai aikuinenkaan, ei välttämättä tiedä muusta, vaan ottaa totuutena hänelle kerrotut asiat. Vasta myöhemmin voi käydä ilmi, että on mahdollista tehdä muitakin ratkaisuja elämässään ja myös toisenlaisia elämäntapoja. Tiukkojen sääntöjen mukaan elävässä yhteisössä ei varsinaisesti kannusteta tutkailemaan itseä ja omaa seksuaalisuuttaan ja ottamaan selvää, mistä oikeastaan itse pitää.

Ristiriita uskontokunnan oppien ja oman identiteetin välillä

Kun ihminen, jolle oma usko ja yhteisö ovat olleet tärkeitä, ymmärtää kuuluvansa seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön tai haluaa elää muunlaisessa suhteessa kuin on katsottu yhteisön säännöissä sopivaksi, voi tulla isoja ristiriidantunteita – joudunko valitsemaan näiden kahden väliltä? Olenko yhä tervetullut yhteisöni tilaisuuksiin? Voinko saada saman kohtelun (esim. kirkolliset toimitukset) kuin muutkin? Huomioidaanko minut puheen tasolla ja kohdataanko kuten muutkin? Ja vaikka paikallisella tasolla saisi hyväksynnän, voi olla ettei asiasta vallitse mikään yleinen konsensus koko uskonnon sisällä.

Kenen tahansa seksuaalisuus voi saada kolauksen uskonyhteisössä kasvaessa

Silloinkin, kun oma sukupuoli, seksuaalinen suuntautuminen ja suhdemuoto ovat normien mukaisia, on uskonyhteisössä eläminen voinut jättää jälkensä – itsensä koskettelua on voitu pitää vääränä, seksin ympärille on luotu pelon ilmapiiriä, seksin säästäminen avioliittoon on voinut saada tekemään hätiköityjä päätöksiä elämänkumppanista, seksistä puhuttaessa on saattanut painottua lisääntyminen ja nautinnosta ei ole puhuttu tai on annettu ymmärtää sen olevan väärin.

Jos olet kamppaillut näiden teemojen kanssa tai yhä koet niiden vaikuttavan sinuun, haluan muistuttaa sinua siitä, että seksuaalioikeudet koskevat aivan jokaista, mitkään raamatut, koraanit ja muut uskonnolliset kirjoitukset ja sääntökirjat eivät niitä mitätöi. Ja ei, ei tarvitse valita vain toista. Tiedän, ettei se ole aina helppoa ja osakseen voi saada todella rumaa ja asiatonta kommentointia, ja vihapuhe maailmassa ei tule ihan hetkeen loppumaan kesken. Kun löytää oikeat ihmiset, niin vertaisia kuin muitakin, vahvistamaan omaa paikkaa yhteisössä, muuttuu kaikki vähitellen helpommaksi. Isojen laivojen suuntaa kääntyy hitaasti.

Vertaistukea?

Sateenkaariyhdistys Malkus ry

Buraq ry

Islamia queeristi

Seksuaalikasvatusta siveyskulttuuriin kasvaneille (englanniksi)

Uskontojen uhrien tuki ry

Uskonnollinen moninaisuus

Naked Pastor

Kate Austin

Late Mäntylä

Ani Iivanainen

Onko tiedossasi hyvä resurssi, jota tässä ei mainita? Kerrothan siitä minulle, niin lisätään listalle!

Haluatko pohtia oman seksuaalisuutesi tilannetta?

Tilaa maksuton SWOT-analyysi itsetutkiskelun tueksi!

Previous
Previous

Ota ilo irti elämästä nyt

Next
Next

Harjoituksia rajojen tunnistamiseksi