Kehokin tarvitsee myötätuntoa

Tämä kirjoitus on osa Mama Mojo -sarjaa, jota julkaistaan joka keskiviikko. Kirjoitukset on alun perin lähetetty uutiskirjeessä uusien Mama Mojo -podijaksojen yhteydessä. Voit kuunnella tähän kirjoitukseen liittyvän jakson Sonja – Jäljet kehossa täältä.

Kirjoitussarja on kesän ajan tauolla ja jatkuu taas elokuussa.

Kehon toiminta ei ole vain itsestä kiinni

Ihmiskeholla on kapasiteettia monenlaiseen. Kehossamme on paljon tarkoituksenmukaisia toimintoja ja osia. On jopa mahdollista kasvattaa ihmislasta sisällään ja synnyttää se tähän maailmaan. Eihän se onnistuisi, ellei kehossa olisi siihen tietyt edellytykset. On kaunis ajatus, että jokaisen keho on luotu synnyttämään. Tämä ajatus on hyvä sillä hetkellä, kun valetaan uskoa omista voimistaan epävarmaan synnyttäjään: Sinä pystyt siihen! Lausahdus voi kuitenkin myös olla tosi kivulias, jos synnytys ei olekaan sujunut kuten oli ajatellut, tai jo raskautumisen kanssa on ollut haasteita tai raskaus ei suju odotusten mukaan.

Pettymyksestä itsemyötätuntoon

Pettymys omaan kehoon voi olla valtava, jos se ei toimikaan odotusten mukaisesti. Ihminen on monimutkainen kokonaisuus ja lisääntymisasioihin vaikuttaa myös moni ulkoinen tekijä, joten kyse ei ole pelkästään omasta kehosta. On asioita, joihin voimme vaikuttaa ja asioita, joille emme voi mitään. Yksi asioista, joihin voimme vaikuttaa, on se miten suhtaudumme asiaan. Itsesyytökset ja soimaaminen voivat ottaa vallan, mutta voisiko itsemyötätunnollekin löytyä tilaa? Kyse ei ole siitä, että pitäisi löytää jokaiselle asialle kultareunus. Pettymystä ja surua saa kokea. Tunteet on kuitenkin helpompi kestää, kun voi itsekin silittää omaa päätään ja puhua itselle lempeästi.

Haluatko pohtia oman seksuaalisuutesi tilannetta?

Tilaa maksuton SWOT-analyysi itsetutkiskelun tueksi!

Previous
Previous

Oletko tyytyväinen elämäsi roolijakoon?

Next
Next

Vanhemman seksuaalihistorian vaikutus seksuaalikasvattajuuteen